Формирање слојева (Layer) и врсте линија

AutoCAD, пружа могућност цртања у независним слојевима (Layer). Слојеве (Layer) треба замислити као прозирне (транспарентне) фолије, које су поређане једна преко друге и тако чине једну целину-цртеж. Сваки Layer представља одговарајућу врсту линије која је дефинисана: називом-име (нпр. пуна, контура, осна, испрекидана, помоћна итд.), типом линије (нпр. непрекидна, црта тачка црта, испрекидана), бојом, дебљином.

Подешавање Layerа вршимо помоћу дијалог прозора Layer Properties Manager. Овај дијалог прозор може да се отвори на два начина:

  1. Из падајућег менија Format изаберемо Layer
  2. Ако кликнемо на иконицу Layer icon

Који год начин да изаберемо отвориће се прозор за креирање и уређивање Layer-a који је приказан на слици испод.

Layer

За израду једног техничког цртежа, поред обавезне пуне континуалне линије за цртање користе се и друге врсте линија као што су: линија за цртање осе симетрије, испрекидана линија итд. AutoCAD има библиотеку са различитим врстама линија, из које је могуће позвати одређену врсту линије и учитати је у одређени Layer.

Нови Layer креирамо притиском на иконицу New Layer New layer или комбинацијом тастера Alt+N. Kaд је креиран нови слој потребно је да му задамо име нпр. пуна дебела, затим да том слоју доделимо боју, тип линије и дебљину линије. На слици испод приказан је дијалог прозор Layer Properties Manager са креираним слојевима (Layer).

LayersНа овој слици се виде креирани слојеви, подешена боја слоја и дебљина намерно није подешен тип линије (Linetype) јер ће то бити објашњено мало детаљније.

Подешавање типа линије врши се тако што кликнемо на сам натпис типа линије (Continuous). Кад кликнемо на тип линије отвара се дијалог прозор из ког је потребно да изаберемо тип линије тако што кликнемо да дугме Load. Из отвореног прозора изаберемо тип линије. У овом примеру је за слој испрекидане изабран тип линије Dashed2 слика испод.

Tip linije Tip linije load

Advertisements
Овај унос је објављен под AutoCAD и означен са , , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.